Voip sve zanimljiviji

Go down

Voip sve zanimljiviji

Postaj  miki on pon 02 oľu 2009, 21:37

VoIP ZA i PROTIV

ZA: Troškovi telefoniranja su niži
ZA: Kompanije više ne trebaju posebne IT i telefonske zaposlenike, jer IT odjel može sve kontrolirati i popravljati
ZA: IT iodjel može pratiti i rješavati mrežne probleme s udaljenih lokacija

PROTIV: Početni troškovi mogu biti visoki
PROTIV: Neki servisi neće raditi

Da je VoIP sve zanimljiviji u poslovnoj primjeni, pokazalo se jednom neobičnom zgodom tijekom održavanja konvencije Republikanaca u New Yorku. Tada su naime, mnoge kompanije pribjegle VoIP-u kako bi izbjegli gužve koje su se tih dana stvorile. Njihovi zaposlenici ostajali su kod kuće pa su uz sve blagodati tehnologije, za komunikaciju s uredom koristile VoIP, obavljajući posao jednako produktivno kao da su u kompaniji. Za mnoge tvrtke baš je ta konvencija, kažu, bila neophodni switch koji ih je natjerao da se prebace na VoIP. No, gužve su najmanji problem i možda čak najmanji razlog prelaska na VoIP, najveći motiv je dakako ušteda, a ona, pokazuju istraživanja, može biti znatna.

Voip
Po istraživanju "Convergence: Reality at Last" Nemertex Researcha, u korporativnim okruženjima uvođenje VoIP-a po korisniku košta između 525 i 1512 dolara, dok se ušteda kreće između 9600 i 26000 dolara, ovisno dakako o veličini kompanije i sličnim parametrima.
Konzultantska kuća Deloitte Touche u svom izvještaju nazvanom "Getting off the Ground: Why the move to VoIP is a decision for all CXOs" predviđa pak kako će do 2006. godine dvije trećine od 2000 vodećih globalnih kompanija početi s implementacijom VoIP-a na desktope. Sudeći po njihovom istraživanju čak je 84 posto ispitanika (čelnici kompanija), kao glavni razlog uvođenje VoIP-a navelo uštedu kao ključni motiv uvođenja. No, osim toga, VoIP ima mogućnost transformirati call centre i telekomunikacijske alate unutar pojedine kompanije. Od onih koji VoIP već imaju, utvrđeno je, njih 79 posto zadovoljno je tehnologijom i onime što pruža.

"Performanse VoIP-a u počecima su bile znatno lošije nego danas, pri čemu je kvaliteta glasa bila slabija od analognih sustava. No, padom cijena opreme te unaprijeđenjem u tehnološkom smislu providera, i VoIP je postajao sve bolji, da bi danas bio znatno kvalitetniji", zaključuju u Deloitte Touche, naglašavajući kako je riječ o vrlo važnoj novoj tehnologiji, koja će, ukoliko se pažljivo i pametno uvede, smanjiti telekomunikacijske troškove malim i velikim kompanijama.
Do sličnih su rezultata došli u Goldman Saschu istraživanjem "IT Spending Survey", provedenim u listopadu. Tako je 29 posto ispitanika (također čelnika vodećih svjetskih kompanija) reklo kako VoIP planiraju instalirati u sljedećih dvanaest mjeseci, a u ovoj konzultantnskoj kući smatraju kako je VoIP ušao u poslovni mainstream.

IP je budućnost

Sredinom proteklog mjeseca kompanija SBC Communications potpisala je ugovor s Microsoftom (vrijedan 400 milijuna dolara), po kojem će koristiti njihovu IPTV softversku platformu, a kojom će ući na IP-u temeljene TV servise, no osim toga od siječnja će početi i s VoIP ponudom njihovim trenutnim broadband korisnicima. Trenutno takvih korisnika imaju oko 5 milijuna, a za sada, nudit će servis u trinaest država SAD-a. "Mi znamo da je IP budućnost", komentirali su u SBC Communicationsu.

Ova bi bi usluga trebala korisnicima dati povoda da SBC-u ostanu lojalni, a da bi VoIP mogao biti ključ lojalnosti pokazala je i kompanija Time Warner koja je osnovala Time Warner Cable Voice Services, koji će se pobrinuti da se "digitalna telefonija" implementira u sva područja gdje kompanija djeluje, odnosno da se korisnicima ponudi i ova vrst telefonije. "Osnivanje novog odjela, Time Warner Cable Voice Services, formalizira naše napore u proteklih nekoliko godina u razvoju VoIP-a kao korisničkog proizvoda", rekli su u time Warneru. Obzirom da njihov kablovski odjel ima bazu od gotovo 11 milijuna pretplatnika u 27 država SAD-a, jasno je i da bi VoIP, ukoliko se korisnici za uslugu odluče, mogao biti dobar generator prihoda.

VoIP over Wi-Fi

Nakon Voice over IP usluge, rastom Wi-Fi-ja, pojavljuje se i VoWiFi odnosno VoIP over Wi-Fi, koja će omogućiti i telefoniranje na ovaj način, a koje bi, smatra se, možda najbolju primjenu moglo naći u kompanijama koje imaju mnogo terenskih radnika, poput zdravstvenog sektora. Trenutno, usluga i jest namijenjena uglavnom kompanijama, iako se predviđa kako bi do 2006. godine, kada se pojave Wi-Fi mobiteli, moglo poprimiti šire razmjene i kod običnih korisnika i to kada mobiteli budu u mogućnost detektirati koji im je signal trenutno pristupačan, bilo da je riječ o najjeftinijem, najjačem signalu ili nekoj drugoj odlici.

Analitička kuća In-Stat/MDR predviđa kako će Voice over IP biti jedan od dva najveća pokretača rasta Wi-Fi-ja. Kritičari s druge strane tvrde kako Wi-Fi nije dizajniran za prijenos glasa no inženjeri su to pobili razvivši nove standarde, za koje se očekuje da budu odobreni sljedeće godine. "Trenutno, 40 se posto bežičnih poziva 'događa' unutar područja same korporacije", kažu u kompaniji Chantry Networks "pa bi i korištenje Wi-Fi-ja za glas znatno moglo smanjiiti troškove pojedinih tvrtki".

Kompanija SBC najavila je kako će putem Cingulara korisnicima ponuditi VoIP mobilne uređaje početkom 2006. godine, a koji će se moći koristiti putem SBC-ovih bežičnih točaka. Prije toga, Wi-Fi mobilne uređaje bi trebali predstaviti Motorola u suradnji s HP-om, Nokia (već je integrirala Wi-Fi u Communicator seriju) te NEC. Analitička kuća Yankee Group predviđa kako će u skoroj budućnosti jedna trećina poziva biti preko Wi-F-ja, a na ovo računaju ranije spomenuti američki operateri Cingular te Sprint PCS. U Velikoj Britaniji, na ovu uslugu sprema se BT.

Bez imalo sumnje, složit će se većina analitičkih kuća, ali i svi oni koji razvoj tehnologije prate, VoIP je jedna od sljedećih velikih stvari koja će promijeniti način na koji komuniciramo, ali i stanje na telekomunikacijskom tržištu te dijelom i u IT poslovnom svijetu. Iako se već sada dosta razgranao, VoIP je ipak tek u povojima, no u poslovnom smislu, kako su zaključili u Goldman Saschu, sve je bliže mainstreamu pa možemo očekivati kako će se i u Hrvatskoj razviti u relativno kratkom roku, te omogućiti običnim i poslovnim korisnima da smanje troškove poslovanja.

VoIP i po doma
Osim u poslovnim okruženjima VoIP veliku šansu dakako ima i u domaćinstvima. Istraživanjem analitičke kuće Jupiter Research ("Broadband Telephony: Leveraging Voice Over IP to Facilitate Competitive Voice Services") utvrđeno je kako bi VoIP u Sjedinjenim Američkim Državama 2009. godine moglo imati oko 12,1 milijuna domaćinstava. Do kraja ove godine brojka bi se trebala kretati oko 400 000 VoIP domaćinstava. Iako navode kako mnogi na VoIP prelaze zbog nižih troškova i oni s boljim prihodima pokazuju začuđujuće velik interes. Također se navodi da mlađi korisnici sve manje interesea pokazuju prema fiksnim, a sve više prema mobilnim uređajima, pa su, vjeruju, i najveća konkurencija VoIP-u mobilni oparateri. U SAD-u VoIP se najviše koristi za PC to PC odnosno IM chat (11 posto), za komunikaciju tijekom igranja online igara (4 posto), te kao primarna telefonska linija (3 posto).

Open source VoIP
Jon Hall, predsjednik organizacije Linux International, piše ZdNet, na LinuxExpou u Londonu rekao je kako će VoIP open source softver napraviti veći business negoli je napravio Linux operativni sustav. "Open Source VoIP bit će veći od Linuxa", rekao je Hall, objašnjavajući kako su neka od open source rješenja znatno jeftinija od onih 'zatvorenog koda'. Jedno je od takvih rješenja Asterisk (www.asterisk.org), pa Hall očekuje kako će mnoge kompanije u skoroj budućnosti početi davati podršku za isti. Osim njega, sličnu je stvar predvidio i Michael Robertson, osnivač sitea MP3.com, Linspirea i SIPphonea, rekavši također kako će VoIP rasti brže od Linuxa.

ZA i PROTIV

ZA: Troškovi telefoniranja su niži
ZA: Kompanije više ne trebaju posebne IT i telefonske zaposlenike, jer IT odjel može sve kontrolirati i popravljati
ZA: IT iodjel može pratiti i rješavati mrežne probleme s udaljenih lokacija

PROTIV: Početni troškovi mogu biti visoki
PROTIV: Neki servisi neće raditi


piše: Boris Ličina Borja http://www.borja.org/

miki

Broj postova : 1
Reputation : 0
Join date : 03.02.2009

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Usluga VoIP

Postaj  niko on pon 25 svi 2009, 21:45

Što je to VoIP?
VoIP (Voice over Internet Telephony) čini proces digitalizacije i prijenosa glasa putem internet protokola.
IP telefonija je općenit naziv za tehnologije (protokole, SW, HW) koje koriste paketnu mrežu baziranu na IP protokolu za razmjenu glasovnih, faks i drugih oblika informacija koje se tradicionalno prenose putem klasične telefonske mreže uz nadogradnju svih tehnološki naprednih komunikacijskih tehnika.

Što je VoIP DIREKT.NET?
Primarno VoIP DIREKT je usluga tj. scenarij implementacije VoIP-a na strani korisnika u kojoj je korisnik usluge, putem broadband (ADSL) veze, direktno spojen na naše SIP servere smještene u Zagrebu bez tzv. predbiranja centrale operatera, čime se postižu iznimno niske cijene poziva prema svim svjetskim destinacijama uz zadržavanje gotovo identične kvalitete razgovora kao kod klasične telefonije.
Većina domaćih VoIP operatera radi na taj način da prethodno zovete njihovu centralu (i naravno plaćate lokalni poziv) a nakon toga birate željeni broj u inozemstvu što stvara dvostruke troškove, naplaćuje vam se lokalni poziv do njihove centrale te nakon toga i inozemni poziv!
Ukoliko ste registrirani korisnik VoIP DIREKT servisa, poziv u inozemstvo upućujete direktno iz vašeg doma ili ureda, potpuno transparentno, pomoću standardnog ili VoIP telefona, po cijenama koje su mnogostruko, čak do 10 puta niže od uobičajenih!
Naš cilj je pružiti svojim korisnicima kvalitetno te mnogostruko jeftinije telefoniranje prema svim svjetskim destinacijama u fiksnoj mreži.
U čemu je zapravo kvaka?
U tome da smo mi primarno informatička tvrtka, a ne samo VoIP operater, te Vam omogućavamo da uz pomoć posebnih uređaja (gateway), prilikom poziva u inozemstvo, kroz postojeću ADSL vezu "provučete" osim uobičajenog internet prometa i samu telefoniju te time prođete jeftinije i do 90%!
Dakle nema predbiranja i spajanja na centralu lokalnog VoIP operatera, nema dodatnih troškova za spomenuto predbiranje centrale, nema pretplate niti bilo kakvih fiksnih mjesečnih troškova.
Plaćate samo ono što potrošite i ništa više, bilo u prepaid ili Postpaid tarifnom modelu.
Osnovni preduvjet da biste mogli koristiti prednosti VoIP DIREKT servisa je da posjedujete broadband vezu (najčešće ADSL).
Koja oprema mi je potrebna?
Da biste koristili naše usluge ekstremno jeftinog telefoniranja najmanje što je potrebno da imate je SIP Softphone (npr. X-Lite) ili neki od modela ATA adaptera na kojeg spajate Vaš klasični telefon.
U ponudi imamo nekoliko vrsta ATA adaptera i Gateway-a a izbor ovisi o tome koliko telefona želite na isti spojiti.
Poslovni korisnici ce zasigurno izabrati neku od Astrix.SIP centrala s iznimno velikim mogućnostima u kombinaciji s moćnim IP telefonima iz naše ponude.
Za one koji posjeduju neku od klasičnih (analog ili ISDN) centrala i žele je iskoristiti svakako je najrentabilnije rješenje tzv. hybridni sustav tj. kombinacija postojeće centrale i specijalnih Media Gateway-a koji se spajaju između dolaznih linija i vaše centrale te na taj način zapravo presreću sve odlazne pozive i upućuju ih preko WAN veze do našeg SIP servera.
Kako mogu besplatno testirati VoIP DIREKT?
Da biste testirali našu uslugu, dovoljno je da nam pošaljete zahtjev za otvaranje testnog accounta na voip@formel.hr a mi ćemo vam u najkraćem roku poslati pristupne parametre koje cete upisati u vaš ATA uređaj ili SIP softphone kojeg mozete besplatno skinuti.
Nakon provjere, besplatno će vam biti dodjeljeno 5,-Kn kredita kako biste mogli temeljito testirati i usporediti našu uslugu s uslugom klasične TDM telefonije.
Prema našim tarifama za 5,- Kn kredita, možete razgovarati preko 30 min unutar nacionalne fiksne mreže ili oko 15 min s zemljama EU!

Dali je telefoniraje preko VoIP DIREKT servisa legalno?
Svakako. Korištenjem VoIP DIREKT servisa koristite pravo izbora telekom operatera za odlazne pozive kojeg je deregulacijom propisao HAT.
FORMEL d.o.o je u listopadu 2007 godine dobio od HAT-a odobrenje za pružanje usluga VoIP telefonije - www.telekom.hr
Dali i kako mogu putem mobitela koristiti prednosti VoIP DIREKT sustava za jeftino telefoniranje?
Da. Za korisnike koji imaju potrebu s mobitela razgovarati s poslovnim partnerima u inozemstvu osmislili smo sustav kojim korisnik najprije zove svoj GSM VoIP Gateway instaliran recimo na lokaciji tvrtke a onda ga taj uređaj preusmjerava prema biranom broju. Naravno cijeli postupak se može lako automatizirati tako da nema potrebe za dvostrukim biranjem.
U situaciji kad imate VPN GSM sustav kod nekog od mobilnih operatera poziv prema GSM Gateway-u vam može biti potpuno besplatan te time u konačnici zvati inozemstvo s mobitela po istim, vrlo povoljnim cijanama, kao da zovete iz ureda!
Što je to DID broj i koje su njegove prednosti u odnosu na klasične telefonske brojeve?
DID telefonski broj (Direct Inward Dialing) je geografski telefonski broj kojeg od nas možete dobiti za gotovo sve veće svjetske gradove a glavna prednost mu je apsolutna prenosivost, što znači da vaš DID broj "putuje" s vama!
Gdje god da odete, u bilo koji kutak zemaljske kugle, vaš DID broj možete ponijeti sa sobom, te na taj način uvijek biti dostupni na jedan isti telefonski broj a vaši prijatelji uvijek će plaćati poziv po lokalnoj HR tarifi!
Jednako tako, možete dobiti i strane DID brojeve te time omogućiti inozemnim partnerima da vas zovu po njihovim lokalnim tarifama, što vam opet daje mogućnost "otvaranja" virtualnih ureda u bilo kojoj svjetskoj metropoli!

niko

Broj postova : 1
Reputation : 0
Join date : 21.03.2009

Korisnički profil

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.